CSUPA TÉLI SZÖRP VÁLOGATÁS

Ebben a csomagban összegyűjtöttük nektek azokat a szörpöket, amik a téli időszakot még varázslatosabbá teszik. Mindet fogyaszthatjuk forrón, sőt kimondottan jól esik, akár egy finom tea a hideg fázós napokon, gyömbérszörpünk pedig még a fájós torkot és a megfázást is enyhíti. Díszcsomagunkban akár karácsonyi ajándék is lehet a fa alatt.

7000 Ft

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez, illetve forrón és teák ízesítéséhez is.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

ÜNNEP:
Szilva, szeder, meggy, cukor, víz, karácsonyi fűszerek (szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, szerecsendió, kardamom, gyömbér), citromsav

GYÖMBÉR:
Gyömbér, víz, cukor, citrom-és lime-lé, aszkorbinsav

MENTA:
Fodormenta, borsmenta, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

SZILVA: rendkívül változatos csonthéjas gyümölcs. Hazánk éghajlata tökéletes a termesztéséhez. Kalóriaszegény, de vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag. A benne lévő rost, szorbit és szatén elősegítik az anyagcserét, kiváló A-, K-, és C-vitamin forrás. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejt képző hatása van, a kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője. Kiváló szomjoltó. Fogyasztása serkenti az emésztést, véd a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen.

SZEDER: rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, az egyik legrégebb óta gyűjtött és fogyasztott bogyós gyümölcsök közé tartozik. Magas antioxidáns kapacitású, jó hatással van a memóriára, megakadályozza a legkisebb erek, hajszálerek károsodását, gyors gyulladáscsökkentő, a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is képes helyrehozni. Gazdag az antocián nevű természetes vegyületben, ami csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Növeli a kollagén szintet, jó hatással van a bőrre, mivel magas C-vitamin, E-vitamin tartalma, tele van bőrbarát tápanyagokkal. A benne található magnézium és kálcium az egészséges csontok fenntartásához nélkülözhetetlen. K-vitaminban is gazdag, segíti a véralvadást és a csontritkulás megelőzését. Remek rostforrás, oldható és nem oldható rostokat egyaránt tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az emésztőrendszer jó működéséhez. Segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyát, valamint remek immunerősítő is.

MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kíváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoid tartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.

GYÖMBÉR: a leginkább fűszerként használt növényt a természetgyógyászatban is nagyon kedvelik. Számos pozitív tulajdonsággal bír, a hányinger megszüntetésétől kezdve az esetleges rákellenes hatásig. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, a koleszterinszintet és a vérzsírszintet. A gyömbérnek antioxidáns, antivirális, antibakteriális és gombaölő hatása is van. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk, ugyanis a gyömbérben vírus- és baktérium ellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása pedig jól ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Hideg, megfázós időszakban valódi lélekmelegítő a kissé csípős, fűszeres íze.

FODORMENTA: hatóanyagainak köszönhetően jó görcsoldó és szélhajtó, emésztésjavító, gyomorerősítőként is javasolt, míg meghűlés esetén köhögéscsillapító. Antioxidáns hatású növényi vegyületekben gazdag, tehát sejtöregítő, daganatos és szívbetegségek elleni védekezésben segíthet. A dél-amerikai országokban a fodormentát hagyományosan nyugtató, alvást segítő gyógymódként alkalmazzák. Több szakember ajánlja fogyasztását hormonális panaszokkal küzdő hölgyeknek, emésztési zavarokkal küzdőknek, valamint stresszes, nehezen alvó személyeknek.

BORSMENTA: hasonlóan a fodormentához antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, antibakteriális, vírusölő, görcsoldó hatásai vannak, a gyomor- és bélrendszeri tüneteket csökkenti. Jelentős C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz. Segíthet enyhíteni a migrént vagy a stresszel együtt járó fejfájást, ellazítja a túl feszes izmokat, a vérkeringést élénkíti. Olyan emésztőenzimeket aktivál, melyek csökkentik a hányingert, antibakteriális hatásának köszönhetően megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, amik a kellemetlen lehelletért és egyéb problémákért felelősek. Hűsítő és nyugtató hatásai vannak a testünkre és a lelkünkre egyaránt.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.