Mi így szeretjük
Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez, illetve forrón és teák ízesítéséhez is.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.
Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!
Összetevők
ÜNNEP:
Szilva, szeder, meggy, cukor, víz, karácsonyi fűszerek (szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, szerecsendió, kardamom, gyömbér), citromsav
GYÖMBÉR:
Gyömbér, víz, cukor, citrom-és lime-lé, citromsav
MENTA:
Fodormenta, borsmenta, cukor, víz, citromlé, citromsav
Tudtad?
SZILVA: rendkívül változatos csonthéjas gyümölcs. Hazánk éghajlata tökéletes a termesztéséhez. Kalóriaszegény, de vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag. A benne lévő rost, szorbit és szatén elősegítik az anyagcserét, kiváló A-, K-, és C-vitamin forrás. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejt képző hatása van, a kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője. Kiváló szomjoltó. Fogyasztása serkenti az emésztést, véd a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen.
SZEDER: rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, az egyik legrégebb óta gyűjtött és fogyasztott bogyós gyümölcsök közé tartozik. Magas antioxidáns kapacitású, jó hatással van a memóriára, megakadályozza a legkisebb erek, hajszálerek károsodását, gyors gyulladáscsökkentő, a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is képes helyrehozni. Gazdag az antocián nevű természetes vegyületben, ami csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Növeli a kollagén szintet, jó hatással van a bőrre, mivel magas C-vitamin, E-vitamin tartalma, tele van bőrbarát tápanyagokkal. A benne található magnézium és kálcium az egészséges csontok fenntartásához nélkülözhetetlen. K-vitaminban is gazdag, segíti a véralvadást és a csontritkulás megelőzését. Remek rostforrás, oldható és nem oldható rostokat egyaránt tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az emésztőrendszer jó működéséhez. Segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyát, valamint remek immunerősítő is.
MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kíváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoid tartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.
GYÖMBÉR: a leginkább fűszerként használt növényt a természetgyógyászatban is nagyon kedvelik. Számos pozitív tulajdonsággal bír, a hányinger megszüntetésétől kezdve az esetleges rákellenes hatásig. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, a koleszterinszintet és a vérzsírszintet. A gyömbérnek antioxidáns, antivirális, antibakteriális és gombaölő hatása is van. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk, ugyanis a gyömbérben vírus- és baktérium ellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása pedig jól ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Hideg, megfázós időszakban valódi lélekmelegítő a kissé csípős, fűszeres íze.
FODORMENTA: hatóanyagainak köszönhetően jó görcsoldó és szélhajtó, emésztésjavító, gyomorerősítőként is javasolt, míg meghűlés esetén köhögéscsillapító. Antioxidáns hatású növényi vegyületekben gazdag, tehát sejtöregítő, daganatos és szívbetegségek elleni védekezésben segíthet. A dél-amerikai országokban a fodormentát hagyományosan nyugtató, alvást segítő gyógymódként alkalmazzák. Több szakember ajánlja fogyasztását hormonális panaszokkal küzdő hölgyeknek, emésztési zavarokkal küzdőknek, valamint stresszes, nehezen alvó személyeknek.
BORSMENTA: hasonlóan a fodormentához antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, antibakteriális, vírusölő, görcsoldó hatásai vannak, a gyomor- és bélrendszeri tüneteket csökkenti. Jelentős C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz. Segíthet enyhíteni a migrént vagy a stresszel együtt járó fejfájást, ellazítja a túl feszes izmokat, a vérkeringést élénkíti. Olyan emésztőenzimeket aktivál, melyek csökkentik a hányingert, antibakteriális hatásának köszönhetően megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, amik a kellemetlen lehelletért és egyéb problémákért felelősek. Hűsítő és nyugtató hatásai vannak a testünkre és a lelkünkre egyaránt.