CSUPA DUPLAÍZ VÁLOGATÁS

Szeretünk különlegességekkel is előrukkolni azoknak, akik szeretik az extra ízvilágot és a szuper párosításokat. Az eper eleve népszerű íz, bazsalikommal bolondítva pedig még inkább azzá válik, harmónikus és nagyon rá lehet kapni. A piros-és fekete ribizli házasítása egy fanyar, savanykás,de a gyümölcsösséggel együtt kissé rusztikus, és egyben nagyon frissítő ízt ad. A bodza-egres szörpünkben pedig az egres extra savanykássága működik nagyon jól a bodza virágosságával.

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

EPERBAZSALIKOM:
Eper, cukor, víz, bazsalikom, aszkorbinsav

DUPLARIBIZLI:
Fekete-és piros ribizli, cukor, víz, aszkorbinsav

BODZAEGRES:
Bodza, egres, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

EPER: igazi tavaszi, kora nyári gyümölcs. Magas az antioxidáns-tartalma, a benne található vegyületek segítenek megelőzni bizonyos betegségeket és az öregedést is lassítják. Hasznos a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és bizonyos daganattípusok megelőzésében. Rengeteg vitamint tartalmaz, C-vitamin, B6-vitamin, de jelentős mennyiségű rost, kálium, jód, biotin, magnézium található benne. Fitonutriens-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása is van.

BAZSALIKOM: nagyon kedvelt fűszernövény, de jótékony hatással van az emésztés segítésére, étvágyjavításra, nyugtatásra, stresszoldásra, köhögéscsillapításra. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

RIBIZLI: fanyar nyári gyümölcs, ami igazi vitaminbomba. Kiváló antioxidáns forrás, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal bír. Flavonid tartalmának köszönhetően daganatmegelőző hatása van. B1-, B2-, B6-vitaminokban gazdag, amik javítják a koncentrálóképességet, hasznos a zsírsavak lebontásában és méregtelenítésben, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. E-vitamin tartalma az immunrendszer erősítésében segít, ásványi anyagai közül a nátrium, kálcium, foszfor, magnézium és vas említésre méltó. A pirosribizli fogyasztása a csontok és fogak felépítését segíti. Igazán finom süteményekben és szörpnek elkészítve. Erősíti az immunrendszert és hatékonyan veszi fel a harcot az influenza és megfázásos tünetek ellen.

BODZA: igazi tavaszi, nyár eleji szörp, figyelni kell nagyon a virágzást, hogy a megfelelő minőségű virágok kerüljenek beáztatásra, mert ezen múlik minden. Egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatású, ezért megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló gyógyír, ugyanis képes megnyugtatni az irritált orrmelléküregeket és a nyálkahártyát. Az emésztést is segíti, enyhíti a székrekedést. Méregtelenítő hatása miatt a bodza virágát bőrtisztításra, pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák. A bodzavirág a vércukorszintet, sőt a koleszterinszintet is csökkentheti, emelett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A bodzavirágszörp segíti a fogyást is, ugyanis elveszi az éhségérzetet.

EGRES: kissé mellőzött gyümölcs, pedig duzzad a vitaminoktól és rengeteg pozitív hatása van. Számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, köztük a benne lévő kálium és antioxidánsok. Tele van fitonutriensekkel, amik stabilizálják a vérnyomást, támogatják a vérerek normális működését, hozzájárulnak a különböző szívbetegségek megelőzéséhez. Az egresben található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és jelentősen csökkenti olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Antioxidánstartalma miatt is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, mérsékeli a stroke kockázatát is. Szabályozza a vércukorszintet, magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, mérsékli a falási rohamokat. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. Kitűnő mártás, kompót, dzsem, sütemény és szörp készíthető belőle.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.