CSUPA GYÓGYNÖVÉNYES VÁLOGATÁS

A gyógynövényeknek nem csak számos ismert előnyös hatása van az egészségünkre, de ízük is nagyon finom, és néhányukból nagyszerű szörpöt is lehet készíteni. Személyes kedvenc köztük a citromfű, amit az ázsiai citromfű és az orvosi citromfű mellett friss citrom-és lime-lével dobtunk fel. A gyömbér különösen a megfázásos időszak egyik gyógyító itala, a mentaszörpünk pedig csupa- csupa menta, van benne rengeteg friss és szárított bors- és fodormenta, és sok citromlé a még élénkebb ízhez.

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez, illetve a gyömbér- és mentaszörpöt forrón és teák ízesítéséhez is.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

CITROMFŰ:
Orvosi citromfű, ázsiai citromfű, víz, cukor, citromlé, aszkorbinsav

GYÖMBÉR:
Gyömbér, víz, cukor, citrom-és lime-lé, aszkorbinsav

MENTA:
Fodormenta, borsmenta, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

ORVOSI CITROMFŰ: rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló és izzasztó hatása is van. Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből fakadó idegességet.

ÁZSIAI CITROMFŰ: kedvelt fűszernövény főleg az ázsiai gasztronómiában. Levelei tápanyagokban gazdagok, így A- és C-vitaminokban, folsavban, magnéziumban, cinkben, rézben, vasban, káliumban, foszforban, mangánban és kalciumban. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik. Elősegíti, hogy a jótékony baktériumok újra elszaporodjanak a bélrendszerben, megakadályozza a koleszterin felszívódását, emellett pedig káliumtartalmával segíti a vérnyomás egészséges szinten tartását. Antioxidánsokban is gazdag, védi szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek hatással vannak az agy szerotonin-termelésére, nyugtató és lazító, kiegyensúlyozza az idegrendszerünket. Nemcsak az enyhe depresszió ellen lehet hatásos gyógynövény, de a stressz ellen is küzdhetünk vele.

GYÖMBÉR: a leginkább fűszerként használt növényt a természetgyógyászatban is nagyon kedvelik. Számos pozitív tulajdonsággal bír, a hányinger megszüntetésétől kezdve az esetleges rákellenes hatásig. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, a koleszterinszintet és a vérzsírszintet. A gyömbérnek antioxidáns, antivirális, antibakteriális és gombaölő hatása is van. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk, ugyanis a gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása pedig jól ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Hideg, megfázós időszakban valódi lélekmelegítő a kissé csípős, fűszeres íze.

FODORMENTA: hatóanyagainak köszönhetően jó görcsoldó és szélhajtó, emésztésjavító, gyomorerősítőként is javasolt, míg meghűlés esetén köhögéscsillapító. Antioxidáns hatású növényi vegyületekben gazdag, tehát sejtöregítő, daganatos és szívbetegségek elleni védekezésben segíthet. A dél-amerikai országokban a fodormentát hagyományosan nyugtató, alvássegítő gyógymódként alkalmazzák. Több szakember ajánlja fogyasztását hormonális panaszokkal küzdő hölgyeknek, emésztési zavarokkal küzdőknek, valamint stresszes, nehezen alvó személyeknek.

BORSMENTA: hasonlóan a fodormentához antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, antibakteriális, vírusölő, görcsoldó hatásai vannak, a gyomor- és bélrendszeri tüneteket csökkenti. Jelentős C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz. Segíthet enyhíteni a migrént vagy a stresszel együtt járó fejfájást, ellazítja a túl feszes izmokat, a vérkeringést élénkíti. Olyan emésztőenzimeket aktivál, melyek csökkentik a hányingert, antibakteriális hatásának köszönhetően megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, amik a kellemetlen lehelletért és egyéb problémákért felelősek. Hűsítő és nyugtató hatásai vannak a testünkre és a lelkünkre egyaránt.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.