Mi így szeretjük
Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez, illetve Karácsonyi szörpjeinket forrón és teák ízesítéséhez is.
0,5 liter ajánlott hígítási aránya 1:7.
Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!
Összetevők
ÜNNEP:
Szilva, szeder, meggy, cukor, víz, karácsonyi fűszerek (szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, szerecsendió, kardamom, gyömbér), citromsav
ZÖLD DIÓ:
Zöld Dió, alma , narancs, cukor, víz, karácsonyi fűszerek (szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, szerecsendió, kardamom), citromsav
MÉZESKALÁCS:
Gyömbér, narancs, cukor, víz, karácsonyi fűszerek (szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, szerecsendió, kardamom),, citromsav

Tudtad?
SZILVA: rendkívül változatos csonthéjas gyümölcs. Hazánk éghajlata tökéletes a termesztéséhez. Kalóriaszegény, de vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag. A benne lévő rost, szorbit és szatén elősegítik az anyagcserét, kiváló A-, K-, és C-vitamin forrás. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejt képző hatása van, a kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője. Kiváló szomjoltó. Fogyasztása serkenti az emésztést, véd a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen.
SZEDER: rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, az egyik legrégebb óta gyűjtött és fogyasztott bogyós gyümölcsök közé tartozik. Magas antioxidáns kapacitású, jó hatással van a memóriára, megakadályozza a legkisebb erek, hajszálerek károsodását, gyors gyulladáscsökkentő, a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is képes helyrehozni. Gazdag az antocián nevű természetes vegyületben, ami csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Növeli a kollagén szintet, jó hatással van a bőrre, mivel magas C-vitamin, E-vitamin tartalma, tele van bőrbarát tápanyagokkal. A benne található magnézium és kálcium az egészséges csontok fenntartásához nélkülözhetetlen. K-vitaminban is gazdag, segíti a véralvadást és a csontritkulás megelőzését. Remek rostforrás, oldható és nem oldható rostokat egyaránt tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az emésztőrendszer jó működéséhez. Segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyát, valamint remek immunerősítő is.
MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kiváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoid tartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.
ZÖLD DIÓ: Elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, de a zöld dió figyelemreméltó c-vitamin – és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is. Ízkiemelőnek is kiváló, különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de jó lehet főleg füstölt sajtok mellé is. A csonthéját még ki nem fejlesztett, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor alkalmas fogyasztásra, ha belül még puha. Szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való hosszú áztatás, a fűszerek gondos hozzáadása, a használt recept pontos követése és a hosszú érlelés követi. Ez körülbelül karácsonyra lesz a legfinomabb. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, nem csak téli édes finomság.
GYÖMBÉR: a leginkább fűszerként használt növényt a természetgyógyászatban is nagyon kedvelik. Számos pozitív tulajdonsággal bír, a hányinger megszüntetésétől kezdve az esetleges rákellenes hatásig. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, a koleszterinszintet és a vérzsírszintet. A gyömbérnek antioxidáns, antivirális, antibakteriális és gombaölő hatása is van. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk, ugyanis a gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása pedig jól ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Hideg, megfázós időszakban valódi lélekmelegítő a kissé csípős, fűszeres íze.