CSUPA BODZAVÁLOGATÁS

A klasszikus jól ismert bodzaszörpünk mellé kikísérleteztünk két új nyerő ízpárosítást. A bodza-egres angolszász különlegesség, egy sommerseti helyi versenyen láttam, annyira megtetszett, hogy muszáj volt kipróbálni. Az egres extra savanykássága jól működik a bodza virágosságával. A hibiszkusz leginkább a színéhez ad hozzá, és némi extra virágos-savanykás ízt kölcsönöz a bodzának, ami nagyon megdobja a szörp jól ismert színét-ízét

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

BODZA:
Bodza, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

BODZA-EGRES:
Bodza, egres, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

BODZA-HIBISZKUSZ:
Bodza, hibiszkusz, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

BODZA: igazi tavaszi, nyár eleji szörp, figyelni kell nagyon a virágzást, hogy a megfelelő minőségű virágok kerüljenek beáztatásra, mert ezen múlik minden. Egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatású, ezért megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló gyógyír, ugyanis képes megnyugtatni az irritált orrmelléküregeket és a nyálkahártyát. Az emésztést is segíti, enyhíti a székrekedést. Méregtelenítő hatása miatt a bodza virágát bőrtisztításra, pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák. A bodzavirág a vércukorszintet, sőt a koleszterinszintet is csökkentheti, emelett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A bodzavirágszörp segíti a fogyást is, ugyanis elveszi az éhségérzetet.

EGRES: kissé mellőzött gyümölcs, pedig duzzad a vitaminoktól és rengeteg pozitív hatása van. Számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, köztük a benne lévő kálium és antioxidánsok. Tele van fitonutriensekkel, amik stabilizálják a vérnyomást, támogatják a vérerek normális működését, hozzájárulnak a különböző szívbetegségek megelőzéséhez. Az egresben található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és jelentősen csökkenti olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Antioxidánstartalma miatt is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, mérsékeli a stroke kockázatát is. Szabályozza a vércukorszintet, magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, mérsékli a falási rohamokat. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. Kitűnő mártás, kompót, dzsem, sütemény és szörp készíthető belőle.

HIBISZKUSZ: a magas ásványi anyag, vitamin és flavonoid tartalma remekül befolyásolja egészségünket. Erőteljes gyulladás csökkentő, görcsoldó, emésztés elősegítő hatása van, aminek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a szív működését, kiegyensúlyozza a koleszterin szintet, lassítja a szénhidrátok felszívódását. Huzamosabb fogyasztásával csökkenthetjük a vérnyomást, de használhatjuk menstruációs görcsök oldására és húgyúti gyulladások enyhítésére is. Hatásai szinte kéz a kézeben járnak a bodzáéval.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.