GYÖMBÉRES MÉZESKALÁCS

Hozzávalók a tésztához

  • Méz – 200 g
  • Gyömbérszörp – 50 ml
  • Friss gyömbér reszelve – 1 tk
  • Cukor – 100 g
  • Vaj – 100 g
  • Liszt – 500 g
  • Szódabikarbóna – 1 tk
  • Gyömbérpor – 1 tk
  • Mézeskalács fűszerkeverék – fél csomag
  • Tojás – 1 db
  • Tojássárgája – 2 db


Hozzávalók a mázhoz

  • Tojásfehérje – 2 db
  • Porcukor – 150 – 200 g (annyi, amennyitől a máz nem cseppen már le a habverőről


Elkészítés

1.

Sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, sütőtálcára pedig sütőpapírt teszünk .

2.

Egy lábasban lassú tűzön felolvasztjuk a vajat a cukorral, szörppel, friss gyömbérrel és mézzel, és hagyjuk kihűlni.

3.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, gyömbérport, mézeskalács fűszerkeveréket és szódabikarbónát.

4.

Adagoljuk hozzá a kihűlt mixet, majd a tojásokat és gyúrjunk tésztát belőle, tekerjük fóliába és pihentessük egy estét a hűtőben!

5.

Reggel vegyük ki és hagyjuk egy kicsit felmelegedni, mielőtt kinyújtjuk! Lisztezzük meg enyhén a nyújtófát és a felületet is, amin kinyújtjuk a tésztát, hogy ne tapadjon le! Ezután szaggassuk ki a formákat, majd azokat helyezzük egymás mellé a sütőpapírral lefedett tálcára nagyjából 3 cm távolságra egymástól!

6.

Tegyük a sütőbe és süssük 8-10 percig, amíg nagyon picit barnulni kezd, figyeljünk nehogy odaégjen! Miután kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük át egy tálcára, várjuk meg míg teljesen kihűl mielőtt díszítjük!

7.

Díszítéshez habverővel keverjük össze a tojásfehérjéket a porcukorral, addig, amíg nem cseppen le a habverőről, töltsük habzsákba, vagy egy levágott sarkú zacskóba és indulhat a díszítés. Használhatunk színes cukorkákat is, amit a mázzal rá tudunk ragasztani, csak a képzelet szab határt.


Jó étvágyat!