Keresés
Close this search box.

BODZÁS-EPRES JOGHURTTORTA

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű torta piskótájához 

  • Tojás – 3 db
  • Cukor – 6 dkg
  • Sütőpor – fél csomag
  • Liszt – 7,5 dkg


Hozzávalók krémhez

  • Friss eper – 30 dkg
  • Cukor – 2,5 dkg
  • Bodzaszörp – 2 dl
  • Citrom (kezeletlen) – 1 db
  • Natúr joghurt – 30 dkg
  • Hideg habtejszín – 5 dl
  • Zselatin – 2 dkg
  • Hideg víz – 1 dl

 

Hozzávalók díszítéshez

  • Friss eper – 20 dkg
  • Porcukor – ízlés szerint

 

 

 

Elkészítés

1.

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük a sárgáját, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

2.

A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük és tűpróbával ellenőrizzük.

3.

Ha a tortalap kihűlt, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, a tortakarikát pedig ismét kibéleljük eggyel, a tortalapot visszatesszük az aljába. A szélét körberakjuk a megpucolt, elfelezett eperrel, úgy hogy az eper belseje a forma széle felé nézzen (Ha valaki biztosabbnak találja, akkor teheti egy szép magas kör alakú pite formába is, ha szállítom, akkor mindig így készítem, így nem kell aggódnom hogy ér célba.)

4.

A krémhez először felverjük a tejszínhabot. A joghurtot összekeverjük egy nagy tálban a cukorral, a citrom reszelt héjával, majd nagy mozdulatokkal belekeverjük a felvert tejszínt is. 

5.

Utána egy kis lábasban összekeverjük a bodzaszörpöt, a citrom levét  egy dl hideg vízzel, ebben a folyadékban a zselatint megduzzasztjuk. Szép óvatosan felmelegítjük addig, amíg a zselatin teljesen elolvad, majd félretesszük kicsit hűlni, hogy ne húzza össze a joghurtos tejszínünket, amikor beleöntjük, de azért figyeljünk, nehogy összeálljon, aztán belekeverjük végül a joghurtos mixbe.

 

6.

A krémet az előkészített formába öntjük, úgy hogy az eprek a szélén ne mozduljanak el. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.

 

7.

Amikor biztosan megdermedt a torta krémje, akkor óvatosan levesszük a tortakarikát a széléről, (ha nem piteformába tettük persze) és a tortát egy szép tortatálon kínáljuk. Az oldalán lévő eprek, a torta piskótája és a krém csodás rétegeket képeznek, igazán látványos desszert. Tálalás előtt friss eperrel díszítjük, a tetejét pedig megszórhatjuk porcukorral.

 

 

Jó étvágyat!