CSUPA VIRÁG VÁLOGATÁS

A virág szerelmeseinek készültek ezek a szörpök, amik bódítóan finomak. Ha a málnához a rózsa esszenciáját megfelelő arányban adagoljuk, a málnaszörpöt még elbűvölőbbé, különlegesebbé teszi. Levendulaszörpünknél az volt a cél, hogy a tisztább, inkább gyógynövényes, semmint pacsulis ízvilágot találjuk el. A hibiszkusz leginkább a színéhez ad hozzá, és némi extra virágos-savanykás ízt kölcsönöz a bodzának, ami nagyon megdobja a szörp jól ismert színét-ízét.

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 l ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

MÁLNARÓZSA:
Málna, nyírfacukor, víz, rózsaszirom kivonat, aszkorbinsav

LEVENDULA:
Levendula, víz, cukor, citromlé, aszkorbinsav

BODZA-HIBISZKUSZ:
Bodza, hibiszkusz, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

MÁLNA: a rózsafélék családján belül a Rubus nemzettség tagja. 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1, B2 vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. Frissen és nyersen élvezhetjük leginkább vitaminjainak jótékony hatását, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok kincset tartalmaz még. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp.

RÓZSA: áldásos hatását évezredek óta ismerik. Egyes kultúrák az ember lelkét frissé, fiatallá és boldogabbá tévő elixírnek tartják. A közérzetre és hormonháztartásra jótékony élettani hatást gyakorol, a szív, gyomor, máj és méh tónusjavítója, antibakteriális, gyulladásgátló, afrodiziákum. Csillapítja a szorongást, megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottabbá tesz minket. Kellemes, harmonikus íze miatt italok, lekvárok és főzetek kíváló ízesítője.

LEVENDULA: a levendula egyik legsokoldalúbban használt növényünk, ami egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény is. Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj, de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Remekül felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is.

BODZA: igazi tavaszi, nyár eleji szörp, figyelni kell nagyon a virágzást, hogy a megfelelő minőségű virágok kerüljenek beáztatásra, mert ezen múlik minden. Egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatású, ezért megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló gyógyír, ugyanis képes megnyugtatni az irritált orrmelléküregeket és a nyálkahártyát. Az emésztést is segíti, enyhíti a székrekedést. Méregtelenítő hatása miatt a bodza virágát bőrtisztításra, pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák. A bodzavirág a vércukorszintet, sőt a koleszterinszintet is csökkentheti, emelett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A bodzavirágszörp segíti a fogyást is, ugyanis elveszi az éhségérzetet.

HIBISZKUSZ: a magas ásványi anyag, vitamin és flavonoid tartalma remekül befolyásolja egészségünket. Erőteljes gyulladás csökkentő, görcsoldó, emésztés elősegítő hatása van, aminek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a szív működését, kiegyensúlyozza a koleszterin szintet, lassítja a szénhidrátok felszívódását. Huzamosabb fogyasztásával csökkenthetjük a vérnyomást, de használhatjuk menstruációs görcsök oldására és húgyúti gyulladások enyhítésére is. Hatásai szinte kéz a kézeben járnak a bodzáéval.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.