Mi így szeretjük
Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 l ajánlott higítási aránya 1:7.
Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!
Összetevők
MÁLNARÓZSA:
Málna, nyírfacukor, víz, rózsaszirom kivonat, kálium-szorbát
MEGGY:
Meggy, nyírfacukor, víz, citromlé, kálium-szorbát
LEVENDULA:
Levendula, víz, nyírfacukor, citromlé, kálium-szorbát

Tudtad?
MÁLNA: a rózsafélék családján belül a Rubus nemzettség tagja. 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1, B2 vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. Frissen és nyersen élvezhetjük leginkább vitaminjainak jótékony hatását, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok kincset tartalmaz még. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp.
RÓZSA: áldásos hatását évezredek óta ismerik. Egyes kultúrák az ember lelkét frissé, fiatallá és boldogabbá tévő elixírnek tartják. A közérzetre és hormonháztartásra jótékony élettani hatást gyakorol, a szív, gyomor, máj és méh tónusjavítója, antibakteriális, gyulladásgátló, afrodiziákum. Csillapítja a szorongást, megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottabbá tesz minket. Kellemes, harmonikus íze miatt italok, lekvárok és főzetek kíváló ízesítője.
MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kíváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoidtartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.
LEVENDULA: a levendula egyik legsokoldalúbban használt növényünk, ami egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény is. Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj, de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Remekül felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is.