CSUPA CUKORMENTES VÁLOGATÁS

Régóta célunk, hogy azoknak is elérhetővé tegyük szörpjeinket, akik nem fogyaszthatnak cukrot, így három ízt megalkottunk cukormentesen is, de a lista bővülni fog. Ha a málnához a rózsa esszenciáját megfelelő arányban adagoljuk, a málnaszörpöt még elbűvölőbbé, különlegesebbé teszi. Meggyszörpünk remek szomjoltó könnyed, savanykás gyümölcsösségének köszönhetően, levendulaszörpünknél pedig az volt a cél, hogy a tisztább, inkább gyógynövényes, semmint pacsulis ízvilágot találjuk el.

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 l ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

MÁLNARÓZSA:
Málna, nyírfacukor, víz, rózsaszirom kivonat, aszkorbinsav

MEGGY:
Meggy, nyírfacukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

LEVENDULA:
Levendula, víz, nyírfacukor, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

MÁLNA: a rózsafélék családján belül a Rubus nemzettség tagja. 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1, B2 vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. Frissen és nyersen élvezhetjük leginkább vitaminjainak jótékony hatását, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok kincset tartalmaz még. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp.

RÓZSA: áldásos hatását évezredek óta ismerik. Egyes kultúrák az ember lelkét frissé, fiatallá és boldogabbá tévő elixírnek tartják. A közérzetre és hormonháztartásra jótékony élettani hatást gyakorol, a szív, gyomor, máj és méh tónusjavítója, antibakteriális, gyulladásgátló, afrodiziákum. Csillapítja a szorongást, megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottabbá tesz minket. Kellemes, harmonikus íze miatt italok, lekvárok és főzetek kíváló ízesítője.

MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kíváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoidtartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.

LEVENDULA: a levendula egyik legsokoldalúbban használt növényünk, ami egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény is. Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj, de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Remekül felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.