CSUPA GYÜMÖLCS VÁLOGATÁS

Három klasszikus gyümölcsszörpünk biztos választás azoknak, akik a jól bevált klasszikus ízeket szeretik. Málnaszörpünket a kellő hőkezelés mellett, durván, nagyon sűrűre szűrve készítjük, úgy, mint ahogy régen csinálták nagymamáink. Meggyszörpünk remek szomjoltó könnyed, savanykás gyümölcsösségének köszönhetően, szederszörpünk pedig az egyik legfinomabb nyári gyümölcsből készül, kissé fanyar íze igazán ínyenceknek való.

Mi így szeretjük

Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.

Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!

 

Összetevők

MÁLNA:
Málna,cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

MEGGY:
Meggy ,cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

SZEDER:
Szeder, cukor, víz, citromlé, aszkorbinsav

 

 

Tudtad?

MÁLNA: a rózsafélék családján belül a Rubus nemzettség tagja. 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1, B2 vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. Frissen és nyersen élvezhetjük leginkább vitaminjainak jótékony hatását, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok kincset tartalmaz még. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp.

MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kíváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoidtartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.

SZEDER: rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, az egyik legrégebb óta gyűjtött és fogyasztott bogyós gyümölcsök közé tartozik. Magas antioxidáns kapacitású, jó hatással van a memóriára, megakadályozza a legkisebb erek, hajszálerek károsodását, gyors gyulladáscsökkentő, a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is képes helyrehozni. Gazdag az antocián nevű természetes vegyületben, ami csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Növeli a kollagénszintet, jó hatással van a bőrre, mivel magas C-vitamin, E-vitamin tartalma, tele van bőrbarát tápanyagokkal. A benne található magnézium és kálcium az egészséges csontok fenntartásához nélkülözhetetlen. K-vitaminban is gazdag, segíti a véralvadást és a csontritkulás megelőzését. Remek rostforrás, oldható és nem oldható rostokat egyaránt tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az emésztőrendszer jó működéséhez. Segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyát, valamint remek immunerősítő is.

Koktélok és Receptek

A szörp sokoldalú, nem csak finom, frissítő üdítő, hanem koktélok alapanyaga is. Akár ízesíthetünk vele süteményeket, keverjük a krémbe vagy a tésztába és garantált az intenzív, mesés ízvilág. Pláne, ha a hozzá passzoló szörppel tálaljuk, a vendégek el lesznek ragadtatva. A siker érdekében megosztunk pár receptet, amiket mi is nagyon szeretünk.