Mi így szeretjük
Fogyaszthatjuk szörpként vízzel vagy szódával higítva, koktélok vagy sütemények alapanyagaként, limonádé, fröccs és jégkása ízesítéséhez.
0,5 liter ajánlott higítási aránya 1:7.
Száraz, hűvös helyen tároljuk! Felbontás előtt felrázandó utána pedig hűtőben tárolandó. Három héten belül fogyasszuk!
Összetevők
MÁLNA:
Málna,cukor, víz, citromlé, kálium-szorbát
MEGGY:
Meggy ,cukor, víz, citromlé, kálium-szorbát
SZEDER:
Szeder, cukor, víz, citromlé, kálium-szorbát

Tudtad?
MÁLNA: a rózsafélék családján belül a Rubus nemzettség tagja. 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1, B2 vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelkedő a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. Frissen és nyersen élvezhetjük leginkább vitaminjainak jótékony hatását, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok kincset tartalmaz még. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp.
MEGGY: Kárpát medencében őshonos gyümölcs, kíváló magyar fajtái is léteznek. Különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Antioxidánsok, ezen belül úgynevezett antocián vegyületek jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére, flavonoidtartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását, és felszívódását. Magas káliumtartalma is előnyös a vércukorszint szabályozásában. Vérszegénység ellen is kiváló. A légzőszervi megbetegedések miatt is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk. A gyümölcs felhasználása természetesen beépült a magyar gasztronómiába is, készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, fagyi, lekvár, kompót, meggyszósz és nem utolsó sorban szörp is.
SZEDER: rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, az egyik legrégebb óta gyűjtött és fogyasztott bogyós gyümölcsök közé tartozik. Magas antioxidáns kapacitású, jó hatással van a memóriára, megakadályozza a legkisebb erek, hajszálerek károsodását, gyors gyulladáscsökkentő, a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is képes helyrehozni. Gazdag az antocián nevű természetes vegyületben, ami csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Növeli a kollagénszintet, jó hatással van a bőrre, mivel magas C-vitamin, E-vitamin tartalma, tele van bőrbarát tápanyagokkal. A benne található magnézium és kálcium az egészséges csontok fenntartásához nélkülözhetetlen. K-vitaminban is gazdag, segíti a véralvadást és a csontritkulás megelőzését. Remek rostforrás, oldható és nem oldható rostokat egyaránt tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az emésztőrendszer jó működéséhez. Segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyát, valamint remek immunerősítő is.